vildstrejkpendeln.blogg.se

Kommuniké – meddelande till allmänheten

Imorgon kl: 03:00 kommer förarna på pendeltågen att gå ut i strejk. Detta kommer tyvärr drabba dig som reser med pendeltågen och vi beklagar djupt att det blir på detta sätt.

Vi är vanliga hederliga människor som går till arbetet, i ur och skur, dygnets alla timmar, men nu har vi fått nog.

Vi tror inte att en enda stockholmare hade velat sitta på ett tåg med vetskapen att det bara finns en ansvarig person ombord, som i värsta fall vid en olyckshändelse kanske är satt helt ur spel. Detta med upp till 1800 resenärer, stillastående med två mil till närmsta station, mitt ute i skogen.

 

Det är tre politiker som är högst ansvariga för det som nu sker - Anton Fendert, Jens Sjöström och Kristofer Tamson. Det är ni som tagit detta ogenomtänkta beslut och ni är således ansvariga för konsekvenserna. Ingen annan än ni kan stoppa den här strejken just nu.

Vi kräver att beslutet att ta bort tågvärdar i säkerhetstjänst från tågen, och ersätta dessa med kameror, omedelbart rivs upp!

 

Alla generella hot mot personalen från arbetsgivaren, samt direkta repressalier mot enskilda anställda betackar vi oss för.

 Vi gör inte detta för högre lön eller andra fördelar -  Vi gör detta för resenärernas och personalens säkerhet.

#1 - N

Är nyfiken på vilka stationer det är 4 mil emellan

#2 - Jon

Ni sparkar på de som har det sämst - de som inte har bil och möjlighet att tex jobba hemma, och inte minst sparkar ni på skolelever också

#3 - Stefan

Njut på era soffor med er 'sjukpenning' medans de riktiga hederliga människor försöker ta sig till skolan osv

#4 - Stockholmare

Jag som stockholmare har inga problem att vara på ett tag med en ansvarig - försök inte lägga ord i min mun tack - fräckt

#5 - Stockholmare som har undersökt ämnet

Hade folk förstått hur allvarligt det är med att enbart en lokförare är på plats på ett tåg hade nog de här kommentarerna sett något mindre dumma ut :) Läs på innan ni kommenterar

#6 - Stockholmare

i så fall är lokförarna/soffligarna dåliga på att förmedla vad problemet är - om det bästa man kan komma med är att låtsas att det är 4 mil mellan stationer så finns det ett problem med att förmedla riskerna

#7 - Jon

medelklass lökförarna som sparkar på arbeteklassen - snyggt...

#8 - Arbetare

Det blir en timme extra att pendla för mig, jättejobbigt men tar faktiskt gärna mer restid under dessa dagar för strejken och allas säkerhet.

#9 - Arg

Det är knappast säkert när man måste trängas så mkt som lokförarna har tvingat folk ink skolbarn att göra de senaste 7 veckorna

#10 - Frågande

Förklara gärna varför två på tåget gör någon märkbar skillnad för säkerheten om det är 1800 personer på tåget

#11 - Mia

Jag stödjer er kamp. Problemet är att det inte ( i mitt fall ) finns andra alternativ. Jag har inte råd att ta taxi. Jag kämpar med min privata ekonomi. Snälla, hitta andra vägar att påverka! Jag kommer att förlora arbetsinkomst dessa dagar. Jag är en låginkomsttagare som kommer att drabbas hårt.

#12 - Elvira

Stödjer er kamp hela vägen! Kör hårt och håll ut! Ni kommer klara det!

#13 - Baker

Ni gör ett jättebra jobb och behövs verkligen. Som vanligt kommer många inte se det förrän det är försent. De som är emot saknar både solidaritet och förmågan att tänka långsiktigt.

#14 - Magnus

Ni har ingen på er sida och lever i en bubbla, Ni talar inte för alla lokförare eller tågvärdar utan försöker bara utöva makt ni inte har. Ni slår på tredje man så får lida för er inkompetens. Ni kommer få sparken och betala skadestånd i arbetsdomstolen. Fy faan vilka svin ni är.

#15 - P

"De som är emot saknar både solidaritet och förmågan att tänka långsiktigt." Det är lokförarna som inte visa solidaritet med allmänheten - sparkar neråt på skolbarn och låginkomsttagare

#16 - Lokförare

Stå på er!
Vi står bakom er!

#17 - Ingela

Jag tvivlar på att någon lokförare som sjukskrivit sig de senaste sju veckorna har gjort det för att vinna en strid. Det har snarare handlat om den stora stress som kommit i samband med detta genomförande.
Genomförandet har gjorts under all kritik av ett företag som bevisat inte klarat att planera i förväg när det kommer till säkerhet. När MTR tog över pendeln så hade de inte alla dokument klara. De hade inte fungerande telefoni. Helt plötsligt kunde man bli stående för att man tappat internet och säkerhetsorder. De har gång på gång gjort upphandlingar med andra företag som inte klarat av att leverera och sen skylld på dem när något krånglat. De tar inget egenansvar. Inte ens nu när det är strul i trafiken. Man anklagar personalen öppet. Man säger saker i media som personalen inte känner igen sig i.
Företaget har inte lyckats visa på att säkerheten kan hållas. Man har visat på att det kommer fungera i normal trafik. Man har inte besvarat personalens oro tillfredsställande.
Det finns mängder med tillfällen då en lokförare har varit i behov av en tågvärd. Ibland har inte det varit tillräckligt, men åtminstone ett bra stöd.
Lita på att det inte kommer vara någon som ligger på soffan under strejken. De strejkande kommer att finnas för frågor utanför centralstationen.

#18 - Baker

Hur är det osolidariskt av tågvärdarna om det är MTR som vill göra resan osäkrare för alla resenärer i syfte av att få vinst? Klaga på dom i stället.

#19 - Yaddah

Lycka till. Har swishat till er kassa. Ge er inte! Finns inga såkallade vilda strejker. Rätten till att strejka får inte inskränkas!

#20 - Anonym

Jag stöttar er fullt ut! Det är skamligt att inte facket gjort mer för er arbetssituation eller politikerna för resenärernas säkerhet.
Ni gör det enda rätta, och det är MTRs personalpolitiks fel att jag får svårare att ta mig till och från jobbet i veckan. Inte ert.
Ni är modiga, stå på er! ❤️

#21 - Kämpa på!!

Jag hejjar på er!!

#22 - Micke

Det körs redan mängder av tåg utan värd utan problem

#23 - Daniel Helldéns hästsvans

Stå på er!
Ett jävla sätt att spara in pengar på tågvärdar och förstöra och bitvis omöjliggöra ert arbete.
Säkerheten kommer före pengar och politisk prestige. Problemet är att dessa politiker lajvar företagsledning och MTR inte har haft vett att säga ifrån. Att Anton Fendert och V lovat att riva upp beslutet i valrörelsen visar på en nonchalans och inkompetens som går utanpå det mesta.

Ge er inte!

#24 - Fd tågvärd

Om ni inte får gehör efter detta, vilket jag hoppas ni får! Så får ni se till att säkerställa att tåget kan framföras säkert utan tågvärd….

- Max 20km/timme för att undvika ev kollision
-på varje station går lokföraren till mitten av tåget, stänger dörrarna och går tillbaka för bäst uppsyn.
- vid händelse gör lokföraren inget mer än larmar då lokföraren behöver hålla uppsikt över hytten. Dvs tex dörravstängning kommer ta evigheter
Listan kan göras lång och förseningar är det dyraste på järnvägen.

Jag stöttar er! #rörintemintågvärd

Till er som klankar ner och hävdar massa saker ni kan gått gå till jobbet så otacksamma ni är för dem som kör dig till o från dygnet runt nästan. Gå.

/fd tågvärd

#25 - Per

Heja! Vik inte ner er, facket ska få skämmas att de inte kämpat mer för sina betalande medlemmar! Kör in i kaklet!

#26 - Olof

Till signaturen Stockholmare
Det påstås ingenstans att avståndet mellan två stationer kan vara fyra mil. Det står två mil.

Föreslår att du googlar ,-avstånd Knivsta Uppsala-. Kanske lär du dig något.

#27 - Stockholmare

Till Olof - det står 2 mil till närmaste stationen - dvs 2 mil bakåt och 2 mil framåt = 4 mil sammanlagt

#28 - Per

Till Fd tågvärd - har alltid varit enormt tacksamt och tackat ofta tågvärdar efter Jag har klivit av tåget och går förbi dem - men inte nu längre när bla skolbarn utnyttjas i den skamlösa maktkampen som pågår mellan MTR/SL och bortskämda förare

#29 - Fille

Jag och sambon hejar på er! Stå på er, och lycka till! Ni är en stor inspiration till oss alla.

#30 - Anna

Det kommer att bli jobbigt, men jag stöder er sak.

#31 - Bajen

Stå på er. Leve strejken! Ni som gnäller på strejken. De strejkar för er trygghet och däkerhet som passaregerare. En säkerhet som SL och MRT skiter i.

#32 - Emma

Tack för att ni tar ansvar för att resenärer ska kunna resa tryggt i kollektivtrafiken. Det kommer vara jobbigt för resenärerna nu, men om det går att stoppa såna här omdömeslösa besparingar kommer resenärerna vinna på det i längden.

#33 - F

Vi backar er, kör hårt!

#34 - Jonatan

Ni har mitt stöd idag och i veckan! MTRs och regionens försämringar av arbetsmiljön och säkerheten mot bättre vetande måste få ett slut. 3 dagars besvär mot ett rimligt arbetsliv och ett säkert framfört tåg är en kostnad vi får ta.

Skickat en peng till er kassa så vi solidariskt delar den ekonomiska lasten strejken kan bära!

#35 - Irriterad

Tänk på att Sossarna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet i samarbete står bakom detta.
De är majoriteten i Stockholm och driver igenom detta!

#36 - HejaStrejkeb

Heja er!
Till er som inte tror säkerheten blir högre med två personer. Tänk tanken att lokföraren skadas vid olycka, vem ska få hjälpa till? Eller ett enklare scenario, tåget blir trasigt mellan två stationer, måste felsökas, då finns ingen tågvärd som löpande informerar resenärerna om vad som sker, utebliven info skapar frustration och efter en tid blir det stor risk för spontanevakuering, dvs att resenärer tar saken i egna händer och lämnar tåget. Då är det riktigt farligt eftersom tågen mycket väl kan rulla i hög hastighet på andra spår intill

#37 - Anonym

Spontanevakuering haha - just det ffs

#38 - E

Solidaritet!

#39 - Anonym

Till Jonatan - tre dagar? Vad pratar du on - det här har pågått I 7 veckor nu och I december. Tydligen behöver inte du tar pendeln varje dag I rusningstiden som skolbarn behöver göra

#40 - Erik

Klart vi tar trängsel. Ni slåss för oss alla. Allt stöd till er.

#41 - DBL

Hejja er! Förstår att ni gör det ni måste göra. Kämpa!!!

#42 - Passagerare

Stödjer er fullt ut även om der blir krångligare att ta sig till jobbet.

Tack att ni lokförare att ni tar ansvar för passagerarna. Medan SL och MRT skiter i passagerarnas säkerhet och tryggvet.

#43 - Gustav

Tack och jubel! Full solidaritet med er som i förlängningen också kämpar för oss andra. Hela min arbetsplats full med pendlare stöttar denna strejk.

#44 - BK

"Stå fast vid er strejk. Det är legitimt och Seko kommer inte att lösa problemet åt er. Vi som är SL-biljettkontrollanter har blivit förbjudna att använda toaletter och pauslokaler av MTR, inte vår arbetsgivare, och trots detta har ingenting gjorts åt situationen. Dessutom har vår sektion tagits över av aktivister som stödjer nolltaxa och Seko har inte brytt sig om vårt dilemma."



#45 - Q

Till er som attackerar lokförarna,

Lokförarna går inte ut i strejk för någon egen privatekonomisk vinning. De har identifierat ett säkerhetsproblem och blivit helt överkörda av politiker och företagsledning.
Att attackera lokförarna för att vara lata eller skada arbetarna som åker tåg är ju helt barockt när det är för passagerarnas säkerhet som är upprinnelsen till strejken.

Det hade varit väldigt bekvämt för lokförarna att inte göra någonting och köra tågen med nedsatt säkerhet, men de har kommit till den korrekta slutsatsen att säkerhet är det sista man tummar på, speciellt om man framför flera hundra kilo tunga tåg.

Stå på er och resenärerna gör bäst i att rikta sin ilska mot politikerna och MTR.

#46 - Gargamel

100% stöd från en långpendlare på västkusten!
Till alla som slänger er med att kalla lokförare och tågvärdar för "lata kommunister" och dylikt språkbruk: Det talar sitt tydliga språk att ni är små 16-åriga internetkrigare som aldrig jobbat en dag i era liv. Kom igen om 5-10 år när företagsledning och/eller politiker går loss med besparingsyxan på just eran arbetsplats och facket tittar bort. Då kanske det är ett problem plötsligt?

#47 - Sakkunnig

Ni gör helt rätt att kämpa fmr alla förares arbetsmiljö och för resenärernas säkerhet.

Självklart blir många drabbade även jag men kritiken ska riktas till regionens politiker och MTR.